Ananasové blaho
Těsto: 1,5 hrnku polohrubé mouky, 1,5 hrnku cukru krupice, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 2 lžičky sody, ananasový kompot ( menší ) i se šťávou rozmixovat
Krém: 2 pomazánková másla, 1 kupovaný vanilkový puding v kelímku (nebo uvařit půl vanilkového pudingu ve 200ml mléka), 1 lžíce cukru krupice, 1 vanilkový cukr. Ořechy na posypání a čokoláda na polití
Postup: Vše zamíchat, dát péct, nechat vychladnout a potřít krémem. Nakonec posypat sekanými ořechy a polít hořkou čokoládou – cik cak
Škvarkové pečivo
Ingredience: 50ml mléka
20g droždí
1 lžička krupicového cukru
300g polohrubé mouky
150g vepřových škvarků
1 žloutek
½ lžičky soli
100ml bílého vína
1 bílek na potření
kmín, sezam. semínka a sůl na posypání
Postup:
-
Z mléka, cukru, droždí a lžíce mouky připravte v hrnku kvásek a nechte ho v teple vzejít. Do mouky přidejte škvarky ( pokrájené ), žloutek, sůl, kvásek a víno. Vypracujte vláčné těsto a zakryté utěrkou ho nechte asi půl hodiny nakynout. Pak těsto rozválejte, čtyřikrát přeložte a opět rozválejte – díky tomu budou placičky hezky „lístkovat“. Obrácenou skleničkou vykrájejte kolečka a naklaďte na plech vyložený pečícím papírem. Nechte ještě 15 – 20 minut kynout. Placky potřete rozšlehaným bílkem. Troubu předehřejte na 180°C, horkovzdušnou na 160°C.
-
Placičky posypte solí i kmínem nebo semínkem a v předehřáté troubě je pečte dozlatova, asi 15 – 20 minut. Jsou výbornou přílohou k masu, ale báječně chutnají i samotné.
Naložený hermelín
Ingredience: 2 hermelíny, nebo dle velikosti nádoby
2 cibule, nebo dle velikosti nádoby
grilovací koření
naložené papriky kapie
česnek
tabasco
olej
Postup:
V oleji rozmícháme grilovací koření. Hermelíny rozkrojíme podélně na polovinu, nebo na trojúhelníčky svisle ( dle fantazie) a potřeme česnekem. Cibuli nadrobno nasekáme, nebo nakrájíme na kolečka. Na dno sklenice rozložíme cibuli a nakrájenou naloženou papriku, na papriku rozložíme hermelín a zakápneme tabascem a zalijeme olejem s rozpuštěným grilovacím kořením. Na hermelín dáme další díl cibule, papriky a hermelínu a opět zalijeme olejem, takto vrstvíme střídavě cibuli, papriky, hermelín a olej. Nezapomeňte vždy hermelín zakápnout tabascem!
Sklenici zakryjeme a uložíme na 5 dní do chladu.
Slaný dort
POMATLÁNKA:
Ingredience: 2 pomazánková másla
2 kyselé okurky nastrouhat
1 cibule – velikost dle chuti a uvážení
20 dkg měkkého salámu – nastrouhat
3 vejce natvrdo – nastrouhat
10 dkg tvrdého sýra – nastrouhat něco málo másla nebo tatarské omáčky /přidávám i trochu láku z okurek pro dochucení, sůl, pepř
Postup:
Dortovou formu na dno vyložíme toustovým chlebem, namažeme pomazánkou, poklademe plátky sýra a šunky a pokračujeme ve vrstvení, až je forma plná. Nahoru navršíme pomazánku, necháme v chladničce uležet. Před podáváním ozdobíme dle vlastní fantazie plátkovým sýrem, šunkou, cherry rajčátky, olivou,paprikou apod. A JE TO.
Dobrou chuť !
Potápěči
Dávka na čtyřlitrovou láhev:
Ingredience: 2000g točeného salámu nebo špekáčků
plnotučná hořčice
pálivá mletá paprika
10 cibulí
Nálev: 5 dl octa
5 dl vody
2 polévkové lžíce DEKA
6 kuliček nového koření
celý pepř
špetka zázvoru a špetka tymiánu
Postup:
Salám nakrájíme na kousky, špekáčky nakrojíme podélně. Oloupaný salám nebo špekáčky potřeme hořčicí, posypeme trochou papriky a pepře. Do sklenice klademe střídavě vrstvu uzeniny a cibule nakrájené na kolečka. Nálev vaříme asi 30 minut a vychladlý nalijeme do sklenice.
Po 10 dnech můžeme mlsat.